Detta inlägget tänkte jag skulle handla om hur jag gör för att hålla igång min träning när motivationen tryter.Det händer nog utan tvekan oss alla under vissa dagar eller perioder. Det i kombination med hur jag anser att man ska tänka när man sätter sina träningsmål. Jag hoppas att det kommer till nytta och vi kan starta med hur förhåller mig till min träning.

Jag ser träningen som avsatta möten med mig själv som är viktigt att inte ställa in. Hade jag inte haft en planering så hade det nog varit enklare att smita undan sig själv men jag försöker att alltid hålla mig till planen. Jag kan också dra med mig någon vän eller min sambo Sam vid dessa tillfällen så att man kan pusha varandra genom passen. Jag ser träningen som en livsnödvändighet för kropp och själ och därför så väljer jag att försöka inte känna efter så mycket när dessa tankar om att skippa ett pass dyker upp. Man ångrar aldrig ett pass i efterhand, utan känner sig alltid stolt över sin prestation när träningen är gjord, så den känslan får hamna i fokus även innan under dessa dagarna. Jag tar oftast med mig väskan direkt till jobbet de dagarna så att jag kan träna på vägen hem sen utan att landa hemma först. Soffan är det jag undviker när motivationen tryter då det är en plats där undanflykterna lätt kan frodas haha.

Vad är då mitt tips för att vända en dålig trend i träningsfrekvensen p.g.a dålig motivation?
För mig fungerar det ofta att tänka tillbaka till varför jag började sätta igång med träningen från första början. Det är lätt att glömma anledningen till hur man ändrade sina vanor och kom igång. Den känslan brukar oftast kunna trigga igång motivationen när den gör sig påmind. Har man lagt ner tid på träningen så är det synd att kasta bort det helt och hållet, det är ändå en färskvara. Jag tror att det är viktigt att göra sig själv den tjänsten att inte ge efter för ursäkterna. Man mår bättre och känner sig piggare om man lever ett aktivt och hälsosamt liv och det är väl aldrig annat än välbehövligt.
Jag tror som nämnt tidigare att man inte ska försöka känna efter för mycket och alltid leta efter den extremt motiverade känslan i allt relaterat till att gå och träna. Även om många av oss drivs att yttre faktorer man vill uppnå genom att träna så är det framför allt för hälsan vi borde träna, det som oftast kommer lite i skymundan i dagens idealjakt. Jag skulle aldrig i övrigt välja bort någonting som jag vet påverkar min hälsa och mitt välmående positivt så det är faktiskt bara att bestämma sig och köra på. Kroppen, hjärnan och välmåendet kommer tacka dig för det.

Sen tycker jag det är viktigt att tillägga att man inte behöver träna 6 dagar i veckan för att det ska vara fördelaktigt för hälsan, sätt ett realistiskt mål med antal pass du som minimum ska klara av en vecka med mycket annat att göra i livet och håll det för din skull. Då blir det ingen negativ cirkel i att man känner sig dålig för att man ”endast” hinner med två pass istället för de 5 man rivstartade med. Istället blir alla veckor med exempelvis minst 2 pass att uppnå målet och de veckorna när det finns tid och energi till fler bara en bonus. Det var så jag gjorde i början och det måste vara uppnåeligt på lång sikt med de målen man sätter för att man inte ska hamna i en cirkel som är svår att bryta med negativitet och stress.

Ett pass är bättre än inget, det glömmer vi alla alldeles för lätt tror jag.

 

Hur tycker jag då att man ska tänka generellt när man sätter sina träningsmål?

Jag tror att man måste vara medveten om att man kommer tappa motivationen i dagar eller perioder men att det kommer och går. Så är det med det mesta i livet om man tänker efter. Det gäller att ha en plan och strategi för hur man tänker hantera dessa då det blir svårt annars. Vilka fällor kan man tänkas hamna i, vad skulle kunnas tänka hända så att man helt plötsligt inte ens packar träningsväskan när man veckan innan sprungit ut med den i högsta hugg? Motivation kommer och går men jag tror att vi alla egentligen vet vilka tankar som rör sig i huvudet när man gör ursäkter för att skippa det tänkta träningspasset.
Viktigt att tänka på är också som nämnt innan att man sätter realistiska mål, förändring av vanor eller ens fysiska förmåga på gymmet kräver tålamod och tid. Välj ett långsiktigt mål där du involverar det du tycker är roligt att träna. Omväxling förnöjer men försök att hitta ett sätt att kombinera dina träningsmål med livet i sig. Jag tror att vi alla snöat in oss i början på metoder eller antal träningsdagar där man tillslut tröttnar då livet gör sig påmint.

Träning ska inte ta över livet, det ska förgylla det med glädje, energi och välmående!

Kör hårt <3

Missade du mitt förra inlägg om hur du kan tänka för att hålla kosten i sommar så finns det här: http://www.teamgoldenphysique.com/blog/kristin-winnergard/halla-kosten-i-sommar-trots-semesterfeeling-mitt-basta-tips