Sorry, men jag tänker återkomma till detta ämne för att skapa lite eftertanke och ifrågasättande på det egentliga syftet av att man lånar ut bilder till någon som tjänar pengar på det i slutändan. Det kommer uppröra och det kommer förmodligen provocera, vilket är syftet. Så, till inlägget:

 

Jag kommer ihåg när jag började uppmärksamma Personliga tränare & hälsocoacher genom sociala medier och diverse reklamannonser.

Det stod oftast en leéndes, lite lätt solbränd hälsosamt tränad kvinna i sporttop eller linne och ett par tights/shorts och såg ut att sprudla av livsglädje av ökade hälsofaktorer som följt med livsstilsförändringen sedan hon började träna.

Jag kommer ihåg att jag alltid tittade på dessa annonserna under mina år inom restaurangbranschen, då jag inte direkt alltid valde hälsans och aktivitetens bana, och tänkte att jag vill också bli så sprudlande glad och stark igen. Även om det tog mig något år att förverkliga detta och faktiskt ta mig till en personlig tränare som var överens med mig om att min potential var högre fysiskt än den form jag befann mig i pga inaktivitet, så var det denna friska bild av en tränande människa som var lockbetet för mig. Jag skulle återigen bli människan som slängde på mig mina träningskläder efter en hälsosam middag, taggade igång och utmanade mig själv genom träning.

Jag är extremt glad att jag tillhör den skaran som inte ska välja personlig tränare eller coach i nutid då jag tycker att fokus på just det som trollband mig har hamnat så pass mycket i skymundan.

Jag hade inte vetat vem jag skulle lita på, varför jag egentligen skulle skaffa mig obliquer som är helt frilagda från kroppsfett och varför jag egentligen saknade själva träningen i mitt liv.

Det jag egentligen undrar är när övergick berättelserna om ens klienters egentliga ökningar av hälsa, välmående och upplevd livskvalitet till en extremt osmaklig exponering av vanliga människors formbilder där man helt utan skrupler postar unga tjejer, kvinnor eller småbarnsmammor fotade i string bakifrån för att berätta hur kompetent man är som motivator av ett mer aktivt liv.

Jag är hemskt ledsen, och jag kommer trampa en hel del på tårna nu, men jag personligen skulle aldrig någonsin anlita någon som två månader efter startat samarbete lägger upp en hemmatagen bild på min rumpa. Dels för att det är mitt slit, mitt jobb och jag tränar givetvis för att uppnå en fysik som jag mår bra men främst startade jag pga hur det KÄNNS att vara i bra form och att äta hälsosamt.

Då kommer någon säga såhär:
”-Jag har tillåtelse att posta formbilderna och man ska vara stolt över det jobbet man har utfört.”

Jag håller absolut med om att man ska vara stolt över de förändringar av vanor man kämpar sig igenom och att man ska tala om för omvärlden att man gör dem. Det krävs så extremt mycket för att ändra vanor så kör på! Vill man lägga ut de bilder på egen hand av någon anledning så lägger jag inte en värdering i det alls, det är upp till var och en.

MEN, att använda klienter, läs människors, kroppar på det sättet som många gör idag för att skryta om hur duktiga personliga tränare eller coacher de är måste jag ifrågasätta. Man kan visa en ändring i form utan att vara fotad i endast string bakifrån, det lovar jag dig. Och att bli exponerad på det sättet framför tio-tusentals följare på sociala forum är en garanti på att du inte vet vart bilderna hamnar.

Vad hände med att skryta om hur bra man får folk att MÅ, eller deras ÖKADE LIVSKVALITET, eller hur mycket bättre SJÄLVFÖRTROENDE och SJÄLVKÄNSLA någon coach eller personlig tränare har peppat någon till att uppnå?

 

Att vara en del av en resa där en människa uppnår självförverkligande är det finaste förtroende man kan få.

Att exponera någons kropp på det sättet anser iallafall inte jag går i enlighet med integriteten man har som uppgift att förvalta i det förtroendet men snart har vi blivit så blinda av bombningen med människors nakna kroppar kopplat med hur mycket vikt de har tappat på kortast möjliga tid.

Om inte det sprudlar livsglädje från de klienterna jag hjälper, om det inte syns på deras före- samt efterbild utan att klä av dem alla kläderna och om det inte märks i deras omgivning på annat än vågen så anser jag mig själv ha missat effekterna av en hälsosam och aktiv förändring.

Jag förstår hur mycket slit en människa lagt ner genom en bild framifrån i shorts/leggings och sporttop om denna typ av ” se hur jag kan förvandla ditt yttre”-bilder ska användas. Man behöver inte exponera det mest privata för den sakens skull och jag tror inte att de flesta är medvetna om att det är okej att säga nej till att de bilderna används, man har byggt ett sånt förtroende till personen, som man har lagt sitt liv i händerna på, att man kanske går med på det utan att ifrågasätta.

Att sälja tjänster eller öka följare genom att bomba ut denna typ av bilder bakifrån på sociala medier hoppas jag att vi slipper snart. För det är just försäljning och marknadsföring det handlar om och sex säljer.

Denna texten handlar inte om att ta ifrån någon de extremt hårda jobb de gjort med att ändra sin fysik, tro mig jag vet hur hårt det är, men för mig har gränsen passerats för länge sen när man glömt själva kärnan i vad en aktiv och hälsosam livsstil ska handla om, den känslan kommer inifrån och kan inte visas genom att fota någon naken.

Det jag undrar varje gång jag ser en mirakulös viktnedgång med någon tjejs bakdel i string är, hur mår hon egentligen efter 10 tappade kilo på 5 veckor?

Att få någon att gå ner i vikt så snabbt som möjligt är inte svårare än att sätta en person på broccoli, kyckling och ris på 1250 kcalorier tillsammans med två-tre pass om dagen och det kommer fungera så till en början. Men hur mår man sen? Hur hållbart är det? Hur mår kroppen?

När vi återigen börjar visa upp personer som genomgått en balanserad förändring under en längre period och upplever en hög livskvalitet, först då kommer jag vara imponerad.

Hur tänker jag då undrar ni?

Jag omfattar inte elitidrottande atleter i denna texten utan den handlar först och främst om vanliga människor som vill göra en förändring och sen helt plötsligt befinner sig med ett tävlingsschema i handen för att den ansvariga vet att snabba förändringar säljer mer önskade förändringar. Detta är dessutom, vad jag tror, vanligast hos onlinecoacher som många i dagsläget vänder sig till. Men det exponeras i tillägg mer av denna typ av bilder på personliga tränares hemsidor i marknadsföringssyfte. Jag säger inte att alla gör det, men alldeles för många.

Exponeringen har oavsett gått alldeles för långt men jag börjar undra om det har gått så långt det inte reflekteras över längre?
Jag kan inte annat än att önska och hoppas på ett större ifrågasättande av detta fenomen så att utvecklingen förhoppningsvis kan byta riktning.

/K

Missade du gårdagens inlägg om motivationsbrist och hur jag hanterar det så hittar du det här:

När motivationen inte finns, hur gör jag då?